Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Email: ugyfelszolgalat@elektropopp.hu

Elektromos fűtőszőnyeg vagy fűtőfólia? Mikor melyiket alkalmazzam?

Elektromos fűtőszőnyeg vagy fűtőfólia? Mikor melyiket alkalmazzam?
Az elektromos fűtőszőnyegek és az elektromos fűtőfóliák olyan hőforrások, melyekkel az egyik legkönnyebben telepíthető padlófűtési rendszer hozható létre. Gyors felfűtési ideje és a felületi hőmérséklet egyenletes eloszlása révén, rövid időn belül kellemes hőérzetet biztosít a fűtött helyiségekben.

Elektromos fűtőszőnyegek és infra fűtő fóliák hidegburkolat és melegburkolat alá.

 

 

Az elektromos padlófűtés előnyei

Az elektromos fűtőszőnyegek és az elektromos fűtőfóliák olyan hőforrások, melyekkel az egyik legkönnyebben telepíthető padlófűtési rendszer hozható létre. Gyors felfűtési ideje és a felületi hőmérséklet egyenletes eloszlása révén, rövid időn belül kellemes hőérzetet biztosít a fűtött helyiségekben.

Az elektromos padlófűtést (fűtőszőnyegek és fóliák) hőmérséklet szabályzók vezérlik, melyek a padlószondákból érkező értékek alapján pontosan szabályozzák a helyiség hőmérsékletét, csökkentve a hőtehetetlenséget és ezáltal lehetővé téve a költséghatékony és gazdaságos üzemeltetést.

Kerámia burkolólapokból készült padlóhoz az elektromos padlófűtés hagyományos rendszerét ajánljuk elektromos fűtőszőnyeg formájában, optimális teljesítménye 150 W / m². Melegburkolatok alá (pl. laminált parketta, fa parketta) azonban az elektromos fűtőfóliát (infra fólia) kell alkalmazni, mely egy igen vékony padlófűtési rendszer. Teljesítménye 80 W/ m², a kisebb teljesítmény oka, hogy a parketta elemek gyorsabban átmelegszenek, túl magas felületi hőmérséklet esetén a padlóelemek deformálódhatnak, szélsőséges esetben akár mérgező gázok is felszabadulhatnak. A infra fűtőfólia lapok innovatív laminált technológiával készülnek, ennek köszönhetően igen vékonyak, utólagos beépítésükkel jóformán nem változik a padlórétegrend vastagsága. Kiválóan alkalmas otthoni és irodai felhasználásra egyaránt. Hőkibocsátási hatékonysága a padlófűtési rendszerek élvonalába helyezi, ezáltal költséghatékonyabbá téve az energiafelhasználást. Természetesen az általunk forgalmazott termékek megfelelnek az aktuális szabványoknak, mind minőségben mind védettségben, szakszerű telepítés mellett nem áll fenn az áramütés veszélye.

 
Hogyan helyezzem el az elektromos fűtőszőnyeget hidegburkolat alá? 
  • Alakítsa ki a megfelelő szintezést az aljzaton. A fűtőszőnyeget a már szintezett aljzatra terítse le! A fűtőszőnyeg vezetékeit fektetés során nem szabad elvágni!
  • Ellenőrizze a fűtőkábelek ellenállását, annak a használati utasításban megadott értékkel kell megegyeznie.
  • A ragasztóréteget csak az indokolt vastagságban vigye fel a lefektetett hálóra, a túl vastag ragasztóréteg csökkenti a fűtési teljesítményt!
  • A járólapok fektetése után ellenőrizze újra az vezetékek ellenállását, annak nem szabad eltérnie! Amennyiben a mért érték megváltozott nagy valószínűséggel a fűtőszőnyeg vezetéke megsérült a burkolás során.

 

Hogyan helyezzem el az elektromos fűtőfóliát (infra fóliát) melegburkolat alá? 
  • Alakítsa ki a megfelelő szintezést az aljzaton. Az infrafóliát a már szintezett aljzatra terítse le! Először az alumínium hővisszaverő fóliát terítse le, majd az infrafóliát. A fűtő fólia darabolása esetén, a széleken található réz vezetőket gondosan szigetelje le!
  • Ellenőrizze a fűtőkábelek ellenállását, annak a használati utasításban megadott értékkel kell megegyeznie.
  • A parketta fektetése után ellenőrizze újra az vezetékek ellenállását, annak nem szabad eltérnie! Amennyiben a mért érték megváltozott nagy valószínűséggel a fűtőfólia megsérült a burkolás során.
 
Hogyan határozzam meg az elhelyezendő elektromos fűtés mennyiségét?

Amikor megszületik a döntés az elektromos padlófűtés használatáról, meg kell határozni az elhelyezendő szőnyegek számát. A mai modern, korszerű és szigetelt épületek esetén, általánosságban elmondható, hogy a lakóhelyiségek hőigénye 70-90 W/m2, 120 150 W/m2 fürdőszobák, mosdók esetén, alárendelt helyiségekben 70 W/m2. Egy 25m2-es szoba hőigénye 1800 – 3000 W között alakul. A szükséges fűtési időt a nyílászárók állapota és a falak szigetelésének mértéke befolyásolja.

Hidegburkolat esetén, mely esetben a fűtőszőnyegek teljesítménye 150 W/m2, a minimálisan szükséges szőnyegek száma pl. 2 db 6m2-es, maximális száma pedig 4db 5m2-es szőnyeg. A fűtő szőnyegeket a szoba közepén kell elhelyezni, körben a falak mentén szabadon hagyva a területet a bútorok alatt.

 

A kerámia burkolólapokkal burkolt helységek mellett vannak laminált vagy fa parkettával burkolt helyiségek is. Ebben az esetben a fűtési teljesítmény kiszámításának alapelve hasonló, de a fűtési rendszerek telepítésekor kissé eltérő feltételezéseket kell követnie. A padlóburkoló panelek olyan anyagból készülnek, amelyek kevésbé ellenállóak a magasabb hőmérsékletekkel szemben. Ez egy nagyon fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni, hogy a panelek ne károsodjanak és az esetleges garancia se vesszen el. Mindenképpen ellenőrizze, hogy az adott termék alkalmas-e padlófűtéshez.

 

Melegburkolat esetén a fűtés kétféleképpen telepíthető. Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre, úgy az aljzatbetonra a hidegburkolatoknál alkalmazott fűtőszőnyeg kerül elhelyezésre egy vékony, szintbe húzott esztrich rétegbe, melyre a padlóburkoló lapok kerülnek lefektetésre.

A második lehetőség, amennyiben a padló rétegvastagsága nem növelhető, az elektromos fűtőfólia alkalmazása, mely a meglévő aljzatra, újabb betonréteg felhordása nélkül fektethető le. Ebben az esetben a fűtőfólia közvetlenül a parketta lapok alá kerül elhelyezésre, a parketta lapok alatt pedig párazáró habalátétet kell alkalmazni. Ebben az esetben a fűtőfólia által kibocsátott infra sugarak melegítik át a felette elhelyezett parketta lapokat, melyek alap esetben jól vezetik a hőt. Melegburkolatok esetén a másik fontos teendő a hőmérséklet korlátozása a megfelelő termosztáttal és padló szondákkal. A parketta elemek felületi hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-ot, hacsak a parketta gyártója nem rendelkezett másképp. Az ultravékony elektromos padlőfűtés fóliákban az alkalmazott grafit szálak biztosítják a teljes felületen történő hőátadást, mely által alacsonyabb működési hőmérséklet, és kisebb névleges teljesítmény érhető el, mely a padlóburkoló anyagoknak is kedvez.

Hideg és melegburkolatú felületek találkozásakor ne feledkezzen meg két különböző padlóérzékelő telepítéséről, hogy korlátozni tudja a felületi hőmérsékletet.

A fűtőfóliákat a helyiség teljes felületén telepíteni kell. A fóliák vághatóak, toldásuk a gyártó által biztosított csatlakozókkal gyorsan és kényelmesen megoldható, a gyártó által biztosított szigetelő szalaggal pedig a csatlakozások biztonságosan szigetelhetőek. Az infrafóliát, egymással párhuzamosan, fedés nélkül kell elhelyezni.

Általános véleményekkel ellentétben az elektromos padlófűtés használata nem drága. A mai modern épületek és szigetelőanyagok illetve a szigorú hőtechnikai követelményeknek köszönhetően, ezek az épületek igen hatékonyan tartják a beltéri hőmérsékletet. Ennek köszönhetően a fűtött helyiségek, lakások és házak nem igényelnek állandó hőellátást. A termosztátok vezérlőrendszere megfelelően adagolja a hőenergia-ellátást, a szükséges hőmérsékleten tartja a levegőt, naponta többször be- és kikapcsolja az egyes áramköröket. Következtetésképpen, minél jobb egy adott épület szigetelése, annál ritkábban kapcsolja be a rendszer a fűtőkörök áramellátását, és ez a fűtésre felhasznált energia arányosan alacsonyabb költségeiben is tükröződik.